Muffinezja

Kasia · 4 czerwca 2015 · · Drukuj
Kategorie: Goście w drodze

Propozycja na bardzo szybkie ciasto ucierane. Świetnie komponuje się z rabarbarem, ale możecie zastąpić go innymi sezonowymi owocami. W zimie często przygotowuję je z jabłkami. Ciasto jest bardzo lekkie, biszkoptowe. Proponuję posypać je lekko cukrem pudrem, ale odradzam stosowanie kremów i cieżkich polew. Czasem sukces tkwi w prostocie :).

Zapraszam!

Składniki:

Przygotowanie:

Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temperatury 175°C (góra-dół, bez termoobiegu).

Rabarbar umyć, obrać i pociąć w paski o długości ok. 2 cm.

Całe jajka ubić z cukrem na puszystą pianę. Do masy wlać cienką strużką olej i zmiksować na wolnych obrotach miksera. Na koniec wymieszać ze składnikami sypkimi – mąką oraz proszkiem do pieczenia. Masę przelać do tortownicy. Na wierzch wyłożyć paski rabarbaru i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 40 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu wystudzić. Ciasto przechowywać w temperaturze pokojowej przykryte ściereczką. Można posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Komentarze