Muffinezja

Kasia · 7 lipca 2015 · · Drukuj
Kategorie: Weekendowe śniadania, Udaj się babko: drożdżowe wypieki

I stało się! Truskawki i rabarbar w jednym :). Drożdżo-maniacy, ten przepis jest dla Was. Dwie warstwy ciasta drożdżowego przełożone rabarbarem i truskawkami. Oczywiście z duuuużą ilością kruszonki. Najlepsze będzie zaraz po upieczeniu, jeszcze ciepłe. Ale następnego dnia będzie świetnym dodatkiem do kawy.

Polecam!

Ciasto drożdżowe:

Kruszonka:

Owoce:

Przygotowanie:

Prostokątną blaszkę o wymiarach 33 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160°C.

Przygotować kruszonkę. Masło, cukier i mąkę zagnieść, między palcami powinny powstać sypkie grudki. Kruszonkę przełożyć do woreczka i włożyć do zamrażarki.

Przygotować zaczyn. Mleko podgrzać lekko w rondelku. Dodać pokruszone drożdże, 3 łyżki cukru (z odważonych 150 g) oraz 5 łyżek mąki (z odważonych 600 g). Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Całe jajka ubić razem z pozostałym cukrem i szczyptą soli. Wyrośnięty zaczyn połączyć z ubitymi jajkami oraz mąką. Wyrabiać przez ok. 10 min, a następnie dodać stopione masło. Całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę i odstawić do wyrośnięcia.

Przygotować owoce. Truskawki umyć, wyszypułkować i pokroić na ćwiartki. Rabarbar umyć, obrać i pokroić na plastry o grubości 1 cm.

Gdy ciasto podwoi objętość wyłożyć je na stolnicę i podzielić na dwie równe części. Podsypać stolnicę mąką, rozwałkować połowę ciasta i wyłożyć nim formę. Wierzch ciasta posypać równomiernie pokrojonym rabarbarem. Rozwałkować drugą część ciasta i rozłożyć na pierwszej. Wierzch posypać równomiernie truskawkami. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto posypać obficie kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 50 min. Po ok. 40 minutach można nakłuć ciasto wykałaczką, żeby sprawdzić czy jest już upieczone.

Ciasto przechowywać w temperaturze pokojowej, przykryte lnianą ściereczką.

Smacznego!

Komentarze