Muffinezja

Kasia · 4 czerwca 2015 · · Drukuj
Kategorie: Małe przyjemności: muffinki i cupcakes, Udaj się babko: drożdżowe wypieki

Rabarbar jaki jest każdy widzi. Któż nie zna kwaśnego smaku jego długich, różowych łodyg? Pojawienie się rabarbaru zwiastuje nadejście wiosny. Co prawda możemy się nim cieszyć do późnej jesieni, ale gdy pojawią się pierwsze truskawki i czereśnie zostanie szybko zapomniany. Rabarbar jest świetnym dodatkiem do wypieków, zwłaszcza tych drożdżowych. Możemy również wykorzystać go do wypieku ciast kruchych, zwykle w tandemie z jabłkami. Dziś proponuję Wam muffinki drożdżowe z rabarbarem. Bardzo smakowite. Polecam!

Ciasto drożdżowe (ok. 18 muffinek):

Kruszonka:

Owoce:

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe powinny mieć temperaturę pokojową. Masło na kruszonkę powinno być zimne.

Przygotować kruszonkę. Masło, cukier i mąkę zagnieść, między palcami powinny powstać sypkie grudki. Przełożyć kruszonkę do woreczka i włożyć do zamrażarki.

Przygotować formę na muffinki, ale nie wykładać jej papilotkami. Formy sylikonowej nie należy niczym smarować, a formę metalową trzeba posmarować masłem. Piekarnik rozgrzać do 160°C.

Masło do ciasta drożdżowego stopić, odstawić do przestygnięcia. Odważyć 300 g mąki, odstawić.

Przygotować zaczyn. Mleko lekko podgrzać w rondelku. Dodać pokruszone drożdże, cukier, cukier waniliowy oraz 5 łyżek mąki (z doważonych wcześniej 300 g). Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Gdy zaczyn podwoi objętość, połączyć go z pozostałą mąką oraz żółtkami. Wyrabiać przez ok. 10 min, aż ciasto będzie elastyczne i miękkie. Należy wtłoczyć jak najwięcej powietrza. Do ciasta dodać stopione masło i wyrabiać przez kolejne 10 min, powinno odstawać od ręki i miski. Przygotowane ciasto przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na minimum 30 min., a najlepiej na godzinę.

Przygotować rabarbar. Dokładnie umyć i obrać 3-4 łodygi rabarbaru, a następnie pokroić w plastry o grubości 0.5 – 1 cm.

Wyrośnięte ciasto podzielić na ok. 18 równych części. Z każdej części uformować kulkę i umieścić w formie na muffinki. Wierzch ciasta posmarować białkiem, a następnie w każdą muffinkę wcisnąć kilka kawałków rabarbaru. Na koniec posypać obficie kruszonką.

Tak przygotowane muffinki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25-30 min., do suchego patyczka. Upieczone muffinki ostudzić i wyjąć z formy. Podawać w papilotkach.

Smacznego!

Komentarze