Muffinezja

Aga · 10 stycznia 2014 · · Drukuj
Kategorie: Małe przyjemności: muffinki i cupcakes

Moje ulubione muffinki. Jemy je praktycznie cały rok. Mniejsze lub większe, z kremem lub bez. Przepis znalazłam na MW. Po latach praktyki jedyne co zmieniłam z oryginału to ilość cukru. Dzisiejsza propozycja jest w postaci mini z pysznym kremem na bazie herbaty Earl Gray, który już przetestowałam w wielu kombinacjach :). Dodatek orzechów sprawia, że każdy kto ich spróbuje chce więcej i więcej :).

Ciasto (ok. 22-24 mini muffinek):

Krem:

Karmelizowane orzechy:

Przygotowanie:

Uwagi:

Jeżeli chcemy użyć standardowej formy na muffinki (dolna średnica gniazda 5 cm) to z przygotowanego ciasta wyjdzie ok. 20 muffinek. Czas pieczenia należy wydłużyć do ok. 20 min, do suchego patyczka. Jednak ze względu na to, że orzechy są dość sycące proponuję zrobić je w wersji mini.

Smacznego!

Komentarze