Muffinezja

Aga · 16 lipca 2015 · · Drukuj
Kategorie: Weekendowe śniadania

Pomysł na leniwe weekendowe śniadanie. Bananowe naleśniki swój intensywny smak zawdzięczają temu, że ciasto „przegryza” się w lodówce. U mnie zwykle to cała noc, ale spokojnie wystarczy mu godzina. Podałam je z kremową ricottą, która ostatnio jest u nas faworytem :). Ze względu na to, że banan musi iść w duecie z karmelem wszystko polane jest domowym sosem na bazie cukru, masła i śmietanki. Do tego oczywiście sezonowe owoce – tym razem są to jagody kamczackie. Bardzo polecam.

Naleśniki bananowe:

Nadzienie:

Sos karmelowy:

Dodatkowo:

Przygotowanie

Naleśniki. Banana zmiksować na puree dodać roztopione masło i pozostałe składniki, wymieszać. Ciasto przykryć folią i schłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę, najlepiej całą noc. Naleśniki smażyć na suchej patelni. Jeżeli ciasto będzie zbyt gęste dodać odrobinę wody. Wszystkie naleśniki ostudzić.

Nadzienie. Zmiksować ricotte, cukier puder i cukier waniliowy.

Sos karmelowy. Śmietankę, brązowy cukier i masło wymieszać w rondelku. Podgrzać na średnim ogniu. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia, a następnie obniżyć temperaturę i gotować, od czasu do czasu mieszając . Sos zgęstnieje i będzie przyjemnie pachniał (ok. 10 min). Dodać wanilię i sól.

Smacznego!

Komentarze