Muffinezja

Aga · 3 października 2015 · · Drukuj
Kategorie: Sernikomania

Są połączenia smaków, które nigdy mi się nie znudzą. Gruszka z imbirem smakuje najlepiej w szary, deszczowy, jesienny dzień. Do tego mocna kawa i koniecznie ciepły koc.

Postanowiłam połączyć te dwa składniki w serniku. O ile nie lubię zmieniać smaku samej masy serowej – uważam, że najlepiej smakuje w wersji klasycznej lub ewentualnie waniliowej – to w przypadku spodu można szaleć do woli.

Spód:

Przygotowanie:

W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz imbir. W drugiej misce zmiksować olej, roztrzepane jajko, śmietanę i miód. Połączyć ze składnikami suchymi. Dodać pokrojoną w kostkę gruszkę, wymieszać delikatnie łopatką. Piekarnik rozgrzać do 180˚C. Piec przez ok. 15 minut, ciasto powinno być ścięte. Wyjąć z piekarnika. Temperaturę zmniejszyć do 160˚C.

Masa serowa:

Przygotowanie:

Twaróg zblendować na gładką masę. Dodać budyń (w proszku), cukier i jajko, zmiksować do połączenia składników. Masę wyłożyć na podpieczony spód. Blaszkę umieścić w innej blaszce o większej średnicy lub owinąć folią aluminiową. Piec przez ok. 20 minut do zastygnięcia masy serowej. Po tym czasie sernik wyjąć z piekarnika i rozsmarować na nim śmietanę wymieszaną z musem gruszkowym. Ponownie wstawić do piekarnika i piec kolejne 10 minut. Gotowy sernik ostudzić i wstawić do lodówki na całą noc. Po około godzinie chłodzenia w lodówce należy zdjąć obręcz z tortownicy. Przed podaniem udekorować gruszkami.

Wskazówki:

Pamiętajcie, że składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej.

Blaszka osłonięta inną blaszką lub folią aluminiową sprawi, że spód nie wysuszy się podczas pieczenia sernika.

Jeżeli chcecie przygotować sernik w formie o średnicy 24 – 26 cm zwiększcie ilość składników dwukrotnie. Czas pieczenia spodu wydłużcie do około 20 minut, a masy serowej do 30 – 40 minut. Masa powinna być ścięta. Czasu dopiekania z musem gruszkowym nie trzeba już wydłużać.

Smacznego!

Komentarze