Muffinezja

Kasia · 21 stycznia 2014 · · Drukuj
Kategorie: U cioci na imieninach

Czy wiecie, że szarlotka to pochodzący z XVIII wiecznej Francji deser złożony z kruchego lub półkruchego ciasta przekładanego nadzieniem owocowym? I nie chodzi tu jedynie o używane współcześnie jabłka, ale również gruszki, śliwki, truskawki czy morele. Jednakże, w kuchni staropolskiej nazwa „szarlotka” zarezerwowana była dla ciast z jabłkami, stąd też jej potoczny synonim - jabłecznik.

Dziś proponuję Wam szarlotkę w nowej, XXI wiecznej odsłonie. Cienkie blaty kruchego ciasta przkładane winnym musem jabłkowym, dodatkowo otulone pierzynką z bitej śmietany i przykryte kruchymi bezikami. Poezja smaku.

Zapraszam!

Składniki ciasta:

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc. Nagrzać piekarnik do 200˚C. Schłodzone ciasto podzielić na 2 części i upiec dwa blaty w tradycyjnej, prostokątnej formie (25cm na 36cm). Można również podzielić na 3 części i upiec trzy blaty w blaszce o wymiarach 23cm na 33cm.

Mus z jabłek:

Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do dużego garnka. Wsypać cukier, a następnie podlać wodą i sokiem wyciśniętym z cytryn. Smażyć do uzyskania jednolitej konsystencji. Do gorących jabłek wsypać suchą galaretkę i mieszać, aż do rozpuszczenia. Przestudzić.

Bita śmietana:

Schłodzoną śmietanę ubić na szybkich obrotach miksera dodając w trakcie śmietan-fix, który pozwala utrzymać jej prawidłową konsystencję.

Beziki:

Do białek dodać szczyptę soli i ubijać na sztywno, dosypując w trakcie cukier w około trzech partiach. Na końcu dodać kakao i delikatnie wymieszać. Na papierze do pieczenia formować małe beziki. Można użyć szprycy, rękawu cukierniczego z wybraną końcówką lub poprostu łyżeczki. Piec w piekarniku nagrzanym do 110˚C (góra-dół, bez termoobiegu) przez około 1 godzinę, w zależności od wielkości bezików.

Przełożenie:

Jabłka wyłożyć pomiędzy upieczone blaty. Przykryć ubitą śmietaną kremówką i poukładać beziki. Można polać stopioną czekoladą lub użyć kolorowej posypki.

Voilà!

Uwaga

Jeśli nie macie czasu na przygotowywanie własnych bezików można użyć kupnych. Znajdziecie je w większości supermarketów. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia, gdy kruche blaty przesiąkną musem jabłkowym.

Komentarze