Muffinezja

Kasia · 10 czerwca 2015 · · Drukuj
Kategorie: Sto lat: torty i torciki

Na straganach i sklepowych półkach pojawiły się polskie truskawki, a więc sezon truskawkowy można uznać za otwarty! Nasza pierwsza propozycja to wspaniały tort z mocno czekoladowymi blatami, przekładany masą na bazie truskawek i serka mascarpone. Posmakuje dzieciakom i dorosłym. Gwarantuję!

PS. Dziękuję Madzi za degustację i przepis :).

Zapraszam!

Ciasto:

Masa truskawkowa:

Wierzch ciasta:

Przygotowanie:

Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temperatury 175°C (góra-dół, bez termoobiegu).

Przygotować ciasto. Olej, wodę, cukier (120 g) i kakao umieścić w garnku z grubym dnem. Wymieszać, zagotować na wolnym ogniu i wystudzić. Białka jaj oddzielić od żółtek i ubić z pozostałym cukrem (100 g) na sztywną pianę. Zmniejszyć obroty miksera na bardzo wolne i dodawać pojedynczo żółtka, miksując po każdym dodaniu. Następnie masę jajeczną połączyć z wystudzoną masą kakaową (można użyć miksera lub drewnianej łyżki). Na zakończenie powstałą masę delikatnie wymieszać z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Masę przelać do tortownicy i piec przez ok. 45 min do suchego patyczka. Upieczone ciasto ostudzić i przekroić na dwa blaty.

Przygotować masę. Truskawki umyć, wyszypułkować i przekroić na mniejsze kawałki. Następnie zasypać cukrem i zagotować z dodatkiem soku z cytryny. Ciepłą masę truskawkową zblendować lub przetrzeć przez sito (jeśli chcemy pozbyć się pestek). Masę truskawkową umieścić na wolnym ogniu. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w wodzie i dodać do gotującej się masy truskawkowej – powinna zgęstnieć (analogicznie jak przy gotowaniu kisielu), odstawić do przestudzenia.

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Przestudzoną masę truskawkową zmiksować z serkiem mascarpone i połączyć z żelatyną. Gotową masą przełożyć blaty tortu.

Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Wierzch tortu przybrać kawałkami truskawek i zalać tężejącą galaretką. Tort przechowywać w lodówce.

Uwaga:

Tort można przekroić na trzy blaty i przełożyć masą dwa razy. Ciasto można również upiec w prostokątnej formie (23 x 25 cm).

Smacznego!

Komentarze