Muffinezja

Aga · 21 lipca 2015 · · Drukuj
Kategorie: Sto lat: torty i torciki, Z braku piekarnika

Klasyczny deser Tiramisu w wersji tortu, który z łatwością podzielicie na porcje. Do przygotowania kremu używamy jedynie mascarpone, żółtek i cukru. Pomimo braku żelatyny świetnie się schładza i tężeje. Dodatkowo warstwa truskawek sprawia, że deser staje się bardziej wakacyjny :). Bardzo polecam

Tort Tiramisu:

Przygotowanie:

Przygotować okrągłą formę o średnicy 18 - 20 cm. Jajka włożyć do zlewu i sparzyć wrzątkiem. Zaparzyć kawę, ostudzić i wymieszać z likierem amaretto.

Krem. W garnku zagotować około 2 szklanki wody. Zdjąć z ognia i nad parującą wodą umieścić miskę z żółtkami i cukrem. Dno miski nie może dotykać wody. Ubijać mikserem przez około 10 minut, aż cukier się rozpuści, a masa stanie się jasna oraz puszysta. Zdjąć miskę z pary, odstawić na blat, dodać mascarpone i krótko zmiksować na małych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników w jednolitą masę.

Przełożenie. Biszkopty podzielić na dwie części. Pierwszą z nich krótko namoczyć w schłodzonej kawie z amaretto i ułożyć na dnie tortownicy. Wyłożyć 1/3 kremu, ułożyć truskawki i przykryć kolejną częścią kremu (1/3), posypać kakao. Ułożyć drugą porcję biszkoptów namoczonych w kawie i posmarować ostatnią porcją kremu.

Schłodzić w lodówce przez około 6 godzin lub najlepiej całą noc. Po około 6 godzinach można ostrożnie zdjąć obręcz tortownicy. Przed podaniem obsypać wierzch kakao i udekorować świeżymi truskawkami.

Wskazówki:

* Najlepiej użyć małych truskawek, których nie będziecie przekrajać. Takie owoce znacznie atrakcyjniej wyglądają podczas podawania deseru. Jeżeli Wasze truskawki są duże przekrójcie je na pół.

Jeżeli chcecie przygotować większą porcję, to w przypadku klasycznej tortownicy o średnicy 26 cm, należy dwukrotnie zwiększyć ilość składników.

Generalnie zasada przygotowania kremu jest bardzo prosta: na każe 250 g opakowanie mascarpone używamy 2 żółtka i 2 łyżki cukru.

Smacznego!

Komentarze